מאה

פלאפון     054-4536832
דואל    drgiddy@gmail.com
bg
bg
bg

מזון בריא ובטוח הינו זכות

מזון בריא ובטוח הינו זכות
bg
bg
bg

מזון בריא ובטוח הינו זכות

מזון בריא ובטוח הינו זכות

על עגבניות, תרד, גזר ושאר ירקות

על עגבניות, תרד, גזר ושאר ירקות

נהוג לחשוב כי מזון מן החי – בשר עופות דגים ומוצריהם – הם מהגורמים הראשיים להרעלות מזון.
אבל כאשר מסתכלים בסטטיסטיקה העולמית והמקומית מסתבר לנו כי חלקם של הירקות
כמעבירי מחלות היא חשוב ובולט עוד יותר .
למעשה, הסכנה ממוצרי מזון מן החי נובעת מהקרבה הגנטית שלהם לבני האדם והיכולת של
החיידקים וגורמי המחלה האחרים להתביית ביתר קלות על פונדקאי דומה (לדוגמה מחלת הפרה
המשוגעת ותסמונת קרויצפלד יעקוב באדם, שפעת העופות ושפעת בני אדם, סלמונלה בעופות
ועוד). כתוצאה מכך פותחו בתחום זה גישות מתקדמות ודרכי פעולה שמטרתם הסופית היא להביא
בעלי חיים בריאים לשחיטה, לשחוט אותם באופן היגייני, לעבדן באופן סטרילי כמעט ולשווקם
לציבור ברמת סיכון מעוטה ביותר.

מצד שני, בתחום הירקות, אנו נתקלים ביותר ויותר מקרים בהם טכניקת יצור לקויה,
השקיה במי ביוב) והיגיינה אישית הלוקה בחסר גורמים להרעלות מזון בהיקפים מדהימים
ורציתי לעמוד כאן בקצרה על שלושה מקרים שאירעו לאחרונה:

1. בהרעלת קולי O157:H7 שהתרחשה ב – 26 מדינות בארצות הברית חלו מעל ל – 200
אנשים ושלושה מהם מתו . מחקר אפידמיולוגי שנערך על מנת למצוא את הסיבה למחלה
הצליח להגיע לחוות גידול תרד אחת שגדרותיה נהרסו על ידי חזירי בר . בדיקה שנעשתה
לחזירי הבר העלתה כי הם היו מזוהמים באותו סוג של חיידק אשר גרם למחלה בכל כך
הרבה אנשים . ברור אבל שלו היו ננקטים צעדים מונעים כמו שטיפה וחיטוי של הירקות
עצמם יתכן וכל הסיפור לא היה מגיע כלל לכותרות.

2. מי היה מאמין שמיץ גזר יכול להיות מסוכן כל כך. מסתבר שכן. לאחרונה חלו שני אזרחים
קנדיים ושלושה אמריקאים בבוטוליזם – הרעלת מזון מסוכנת העלולה לעיתים קרובות
להסתיים במוות – כתוצאה משתיית מיץ גזר אורגני ממקורות שונים. בעוד ששלושת
המקרים בארה"ב היו קשורים למיץ שלא קורר, הרי שהמיץ הקנדי קורר, ככול הנראה,
לפחות בביתם של המורעלים, אבל כנראה שלא מספיק על מנת לנטרל את חיידק
הקלוסטרידיום, המסוגל להתפתח ולייצר רעלן גם בתנאי ואקום. אגב מדובר כאן כבר
בשבעה מקרים של הרעלת בבוטוליזם ממיץ תמים ובריא לכאורה .

3. ואם כל זה לא מספיק הרי שמאוסטרליה מגיעות החדשות על עלייה דרמטית במספר
הרעלות המזון עקב סלמונלה (למעלה מ 100 מקרים בחודש אוקטובר 2006) כאשר כל
התחקירים כרגע מובילים למלונים כתומים (cantaloupes) שהגיעו מקווינזילנד . שלטונות
הבריאות האוסטרלי ציינו כי סלמונלה יכולה להיתפס בקלות בקליפת המלון ולחדור לתוכו
כאשר הוא נחתך בסכין. ובארה"ב מדווח עכשיו על הרעלת סלמונלה כתוצאה מאכילת
עגבניות במסעדות שונות ובכלל זה מעל ל – 180 איש חולים ב- 21 מדינות שונות.

נו, ומה קורה בארץ :

בעצם שום דבר. אצלנו הכול טוב וכמעט שאין דיווחים (לפחות לא בעיתונות הפתוחה לכול איש
ואיש) על הרעלות מזון מירקות או פירות למרות שקשה להאמין שדווקא אצלנו נוצר מין אי כזה של
ניקיון וסטריליות .
על חלק מהסיבות לחוסר דיווח דיברנו בפעם הקודמת אני שמח להעלות את הנושא לדיון האם
אולי יש לכך עוד כמה סיבות.

ובכל זאת מה עלינו לעשות על מנת למנוע ככל האפשר את הסכנה שדווקא אנחנו נהייה
הראשונים עליהם ידווחו בעיתונים:

הדבר החשוב ביותר הוא לדעת ממי נקנים הירקות. ירקות שניתן לקנותם חתוכים, מנוקים
ומחוטאים מראש עשויים להוכיח את עצמם כזולים יותר בשורה התחתונה כאשר אנו מחשבים את
מחיר העבודה והפחת מצד אחד ואת שלוות הנפש והביטחון שקונה לך מוצר בטוח ואיכותי מצד שני
.
אם וכאשר מגיעים הירקות שלמים למסעדה, הרי שיש לוותר על המנהג הנלוז של השארת
הסחורה בפתח המסעדה למספר שעות על ידי הספק – מי יודע כמה חתולים, כלבים וסתם פגעי
מזג אוויר מזהמים בהם .

בנוסף יש להקים פינה לשטיפת וחיטוי ירקות בכניסה למסעדה, משם להעבירם למקרר
האחסון ובשום פנים ואופן אסור לאחסן ירקות לא נקיים יחד עם סחורה מעובדת. ודאי וודאי
שהפרקטיקה המקובלת של הכנסת קרטונים מלוכלכים של ירקות למקרר מעל למוצרי מזון
גולמיים או מעובדים מן החי או מן הצומח מהווה אף היא מרשם לקטסטרופה .

לא פחות חשוב לזכור כי החיטוי יתבצע אך ורק בחומרים המאושרים לשימוש במזון על ידי
משרד הבריאות / החקלאות 1 . לא בסבון ידיים, לא באקונומיקה ולא בסבון כביסה . החומרים
המאושרים לשימוש בדרך כלל הינם ניטרליים מבחינת הריח ושימוש נכון בהם תוך שטיפה יסודית
של הירקות בסוף הטיפול יבטיחו לנו שלא יישארו בירקות שאריות חומרי חיטוי או ניקוי היכולות
להיות סכנה בפני עצמם .

אז אחרי כל זה שיהיה לכם בתיאבון עם הסלט הזה.

 

סגירת תפריט